Nowe rozporządzenie dotyczące sklepików szkolnych oraz żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty od 01 września 2016r.


image_pdfimage_print

Od dnia 01 września 2016r. obowiązuje nowe Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. 2016r., poz. 1154). Zasadniczym celem rozporządzenia jest ochrona zdrowia dzieci i młodzieży w wieku przedszkolnym i szkolnym polegająca na ograniczeniu dostępu na terenie jednostek systemu oświaty do żywności zawierającej znaczne ilości cukrów, tłuszczu oraz soli.

W związku z powyższym traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. 2015r., poz.1256).